Dat zit wel goed?
Wat houdt de slogan ‘Dat zit wel goed’ eigenlijk in?
Het betekent dat alle producten die ik verkoop anders zijn dan bij de gemiddelde keten of groot merk. En dat de merken die Pluys in het assortiment heeft, produceren met een hart voor mens en milieu.
Wat is biologisch katoen?
Omdat je als consument hier het meeste profijt van hebt, begin ik met hetgeen je direct zult merken: Biologisch katoen is zachter, niet alleen qua structuur, maar ook voor je huid. Hoe dat kan? Biologisch katoen wordt verbouwd zonder gebruik van kunstmatige meststoffen (kuntsmest) of bestrijdingsmiddelen (pesticiden). Genetisch gemodificeerde planten mogen niet gebruikt worden voor gecertificeerd biologische katoen. Als katoen zonder chemicaliën wordt gemaakt, wordt er bijvoorbeeld natuurlijke mest gebruikt voor de planten, en wordt onkruid tegengegaan op natuurlijke manieren, zonder gif. En dat voel je dus. Als je kind een gevoelige huid heeft, kan kleding van biologisch katoen de allergische reactie verminderen of zelfs voorkomen door het ontbreken van die chemicaliën.
Voor biologische landbouw gelden ook strengere regels voor het gebruik van water. Katoen beslaat ca. 2,5 % van de beschikbare landbouwgrond, maar is door de vele plagen en ziektes goed voor niet minder dan 16% van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, meer dan ieder ander landbouwgewas. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen veroorzaken uitputting van de bodem, erosie, lucht- en oppervlaktewaterverontreiniging en allergieën (soms zelfs huidziekten). Het levert dan ook levensgevaarlijke situaties op voor de mensen die werkzaam zijn in de reguliere katoenindustrie. Zij leven door de enorme hoeveelheid gebruikte pesticiden een ongezond en gevaarlijk leven.
Wat is fairtrade?
Fairtrade wil zeggen dat boeren en arbeiders een eerlijk loon en in fatsoenlijke arbeidsomstandigheden kunnen werken. Pluys vindt dit belangrijk omdat in Azië, Afrika en Zuid- Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk fluctuerende wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel door standaarden te zetten die boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.
De lage prijs die de arbeiders vaak krijgen voor hun katoen leidt tot extreme armoede. Biologisch katoen geeft veelal een hogere martkwaarde, maar het extra verdiende geld komt vaak niet bij de boeren terecht. Daarom is alleen het feit dat je shirt gemaakt is van biologisch katoen (zoals bijv. bij H&M, Hema of C&A) niet voldoende, maar het betekent in elk geval dat de arbeiders niet aan de pesticiden worden blootgesteld. Een GOTS of Fair Trade (Max Havelaar) keurmerk geeft meer zekerheid dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun oogst, dat de arbeiders onder goede arbeidsomstandigheden kunnen werken (arbeidstijden, loon, omstandigheden op de werkplek) en dat er geen sprake is van kinderarbeid.
Welke keurmerken mogen de merken die Eko de Peko verkoopt voeren?
De kledingmerken (of hun fabrikanten) die Pluys verkoopt hebben bijna allemaal het GOTS certificaat. Het GOTS (Global Organic Textile Standard) certificaat is een wereldwijd keurmerk en de strengste die er op dit moment is. Dit keurmerk controleert zowel op ecologische als sociale aspecten van het productieproces. Kite clothing heeft daarnaast het Soil Association keurmerk. Dit Engels keurmerk werkt volgens GOTS en is mede-eigenaar van dit keurmerk. Soil Association houdt zich daarnaast bezig met campagnes en controleert weer de activiteiten van GOTS.
Wil je meer weten? Op goedewaar.nl vind je een uitgebreide beschrijving van het GOTS certificaat en op soilassociation.org lees je meer over hetgeen deze organisatie doet. En alle merken van Pluys hebben een aparte pagina waar je kan lezen wat zij doen om de kledingindustrie een stukje eerlijker en schoner te maken.
Wasvoorschriften en milieutips
Wat kun je zelf doen om het milieu (en stiekem ook je portemonnee ) te sparen?
- Biologisch katoen was je bij voorkeur op 30 graden, dan blijft het het langst mooi en kost het minder energie (en dus geld;-).
- Prop de wasmachine niet te vol, dan slijten de producten onnodig. Maar een wasmachine aanzetten voor een paar shirts is natuurlijk ook zonde (scheelt ook geld).
- Was katoen zoveel mogelijk binnenste buiten, dan blijven de kleuren langer behouden.
- Droog de was (buiten) aan de lijn. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt er ook weer voor dat de kleding langer mooi blijft dan wanneer je het in de droger stopt (enne, scheelt geld. De droger kost ongeveer € 3,- per keer).
- Gebruik een biologisch wasmiddel. Dit is een wasmiddel op basis van plantaardige ingrediënten en mineralen welke 100% afbreekbaar is. Dit is beter voor de huid, net als biologisch katoen.
- Gebruik minder dan de helft van de voorgeschreven hoeveelheid wasmiddel. Je was wordt net zo schoon, je wasmachine blijft schoon (geen resten door de hele wasmachine die de levensduur verkort) (en, jawel! scheelt geld:-).
Een aantal feiten over de katoenindustrie:
- 16% van alle landbouwgif wordt gebruikt op katoenplantages.
- De productie van 1 t-shirt van ‘gewoon’ katoen vereist 2.600 liter water en 150 gram chemische stoffen.
- Conventionele katoenproductie leidt tot maar liefst 5 keer meer watervervuiling dan de biologische teelt, door het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen.
- Wereldwijd is het aandeel van biologische katoen slechts 0,5%.
- De meeste biologische katoen komt uit Afrikaanse ontwikkelingslanden.
- De meeste gifkatoen komt uit de VS.
- Zonder katoen subsidies in de VS ligt de wereldprijs voor katoen met 6% en zouden de Afrikaanse (biologische) boeren 15% meer kunnen verbouwen.